Hoe werkt het?

Algemeen
Schilderij van het jaar is een verkiezing voor iedereen die schildert. Tot en met 30 september 2018 kan iedereen zich voor deze wedstrijd inschrijven. Dit doe je door een foto van je beste schilderij(en) (maximaal vier) up te loaden op deze website (klik in het menu op 'Inschrijven').

Techniek
Onder een schilderij verstaan we een kunstwerk gemaakt met een of meerdere van de onderstaande technieken. Voor de overige technieken (potlood, houtskool,...) verwijzen we je door naar Tekening van het jaar 2018.

 • olieverf
 • acryl
 • aquarel
 • wateroplosbare olieverf
 • gouache
 • ei tempera
 • spray paint
 • aquarelpotlood met penseel (en water)
 • mixed media (met een van de bovenstaande)
 • inkt met penseel 
 • tekentechnieken waarbij bovenstaande gebruikt is
 • digitale schilderijen zijn toegestaan (onder voorwaarde dat deze in geval van nominatie op hoogwaardig kwaliteit afgedrukt worden (al of niet op canvas)

Twijfel je of je materiaal in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar [email protected].

Onderwerp en formaat
Het onderwerp en het formaat van het schilderij zijn helemaal vrij. Dieren, landschappen, bloemen, abstract, minimalistisch, impressionistisch, alles is toegestaan! Je schilderij mag vierkant, liggend of staand, rond of rechthoekig zijn.

Hieronder volgt een uitleg over de procedure van de wedstrijd:

Eerste ronde vakjury
Tussen 1 en 31 oktober beoordeelt de vakjury alle inzendingen door een cijfer te geven (digitaal en anoniem). Hieruit komen de genomineerde werken voort. Deze werken zijn van unieke kunstenaars. De genomineerden dienen hun genomineerde werk in de eerste twee weken van november langs te brengen in Raamsdonksveer (hier krijgen zij te zijner tijd nog bericht van).

Tweede ronde vakjury
Tussen 15 en 30 november 2018 beoordeelt de vakjury de genomineerde werken en bepaalt aan de hand hiervan de 10 finalisten waaronder ook de winnaar van Schilderij van het jaar 2018. Dus op uiterlijk 1 december zijn zowel de winnaar als de 9 overige finalisten (Top 10) bekend.

Stemmen van het publiek
Gedurende deze twee rondes van de vakjury (1 oktober t/m 30 november), dus twee maanden lang, kan het publiek stemmen op haar favoriete werk. Het werk dat op 1 december de meeste stemmen heeft is de winnaar van de publieksprijs en mag ook deelnemen aan de expositie.

Expositie
De 10 finalisten en de winnaar van de publieksprijs van Schilderij van het jaar 2018 mogen met hun genomineerde schilderij deelnemen aan een prachtige expositie in Kunstzaal van Heijningen op het Noordeinde in Den Haag van 2 t/m 24 februari.

Prijsuitreiking
De organisatie probeert de prijsuitreiking deze editie samen te laten vallen met de opening van de expositie.

Kijk voor informatie over de procedure in de Algemene Voorwaarden.

Wat kost deelname? Kijk hier.

Wat krijg je daar voor en wat kun je allemaal winnen? Dat staat hier.

Meteen inschrijven? Klik dan op de button hieronder.

Inschrijven

Testimonials

"Een verrassing, Schilderij van het jaar 2017! Ben d'r erg blij mee!
Een portret van mijn vader op de achterkant van een doek waar ik mijn moeder al eens op had geschilderd. Fijn idee: samen, trots op hun zoon."

Hendrik Elings - winnaar Schilderij van het jaar 2017

"Als beginnend kunstenaar, en zeker als autodidact, ben ik enorm dankbaar voor deze prijs. Het bood mij een platform en de erkenning, die me verder heeft geholpen als kunstenaar en als professional."

Rosa Boomsma - winnaar Schilderij van het jaar 2015

Sponsors