Vakjury

Vanaf 1 oktober 2018, wanneer de inschrijvingen voor de verkiezing zijn gesloten, gaat de vakjury aan het werk. Dit zijn allemaal mensen die in hun werk dagelijks met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst te maken hebben. De vakjury beoordeelt in eerste instantie alle inzendingen (digitaal) met een rapportcijfer en bepaalt zo de genomineerden. In tweede instantie kiest zij uit de genomineerden welke werken naar de finale gaan en wie uiteindelijk de winnaar is. Het bekendmaken van de winnaar van Schilderij van het jaar 2018 is op zaterdag 2 februari tijdens de opening van de expositie in Kunstzaal van Heijningen.


Julia Woning

Julia Woning volgde van 1990 tot 1994 haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sindsdien werkt ze als illustrator, portrettist en teken-schilderdocent.

Lees verder...

Joop Daalmeijer

Joop Daalmeijer (1946) is de voorzitter van de vakjury van Schilderij van het jaar 2015. Hij begon zijn loopbaan als schrijvend journalist en werkte later ook als presentator bij de VARA en Veronica. In 1990 werd hij directeur van Veronica, waarna hij onder andere bij Filmnet, RTL Nederland en Canal+ werkte.

Lees verder...

Pieter Keune

Pieter Keune (1946) is chemicus en wetenschapsfilosoof. Sinds 1971 is hij werkzaam geweest in het kunstvakonderwijs: Rietveld Academie in Amsterdam, Jan van Eyck Academie in Maastricht, Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten en de masteropleiding restauratie van de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder...

Ceciel de Bie

Ceciel de Bie (1961) is werkzaam in het Gogh Museum. Ze wilde altijd graag een kinderboek over Vincent maken. Pas na veel wikken en wegen wist ze haar angst te overwinnen en begon ze met schrijven. Na de publicatie van haar eerste boek in 1998 kreeg ze de smaak te pakken.

Lees verder...

Bruni Mortier

Bruni Mortier (°1950) is van opleiding neerlandica (Vrije Universiteit Brussel). zij werkte 30 jaar als leerkracht Nederlands- Duits - Esthetica en is nu met pensioen. Als voorzitter van het Aquarelinstituut van België organiseert zij jaarlijks tentoonstellingen en workshops in België en het buitenland.

Lees verder...

Testimonials

"Een verrassing, Schilderij van het jaar 2017! Ben d'r erg blij mee!
Een portret van mijn vader op de achterkant van een doek waar ik mijn moeder al eens op had geschilderd. Fijn idee: samen, trots op hun zoon."

Hendrik Elings - winnaar Schilderij van het jaar 2017

"Als beginnend kunstenaar, en zeker als autodidact, ben ik enorm dankbaar voor deze prijs. Het bood mij een platform en de erkenning, die me verder heeft geholpen als kunstenaar en als professional."

Rosa Boomsma - winnaar Schilderij van het jaar 2015

Sponsors