Juryrapporten top 10

 

 

1. Mahlerlaan, maandagmorgen – Eric Tiggeler

De jury was anoniem gevangen door het sferische licht in dit schilderij dat overal consequent terugkomt en zelfs in de reflecties is doorgevoerd. Het kunstwerk is waarschijnlijk naar een foto geschilderd maar is een eigen coloristisch leven gaan leiden. Het werk heeft zich vrijgevochten van de foto. Met gebruik van kleur is het ochtendlicht gevangen. Het werk zit vol prachtige details zoals de dynamische (licht)weerspiegelingen in de ramen of de glimmertjes in de goot.

2. After Midnight – Maarten Welbergen

Bijzonder sfeervol werk dat neigt naar het abstracte. Mysterieus ook met vervaging van de vormen zonder dat deze wollig worden. De onderwerpen in het schilderij verworden tot grafische elementen en zijn opgezet met een heel beperkt palet dat gebruikt is met veel gevoel voor nuance.

Alleen de presentatie zonder lijst of passe-partout vond de jury een beetje spijtig.

3. A day in The Hague – Michele Viool - van der Spek

Een origineel en speels stilleven met een sterke kleurencompositie en voorzien van mooie details zoals het kartelrandje van het papieren tasje. Verder zijn er ook speelse details die het geheel spannend houden en origineel maken: zoals het handvat dat het gezicht van het meisje van Vermeer omkaderd, maar ook het stuk van een schilderij in de achtergrond.

4. The Shadow of my Nose – Paul Kenens

De combinatie van het realisme van het model enerzijds en het abstracte spel van de schaduwen op de muur anderzijds zorgt voor een spannende frictie binnen dit werk die nog versterkt wordt door de schuine compositie en de overhangende tak bovenin het werk. De uitwerking van het hemd is heel erg knap, zeker met het motief en de bijbehorende lichtval. Er gebeurt ook veel qua kleur in de schaduwen. Sommige details zijn wat minder geslaagd zoals de linker elleboog en hand.

5. Mariken – Ralf Heynen

Een heel knap, technisch geschilderd portret met een bevreemdend verhaal. De knallende complementaire kleuren rood/oranje versus blauw dragen bij aan de spanning van het werk. De achtergrond is goed geschilderd maar roept te veel een studio setting op die afbreuk doet aan het verhaal van het schilderij. Dat verhaal had sterker kunnen zijn als de achtergrond ook een deel van het verhaal had verteld.

6. White Space – Yvonne Willemse

Een heel sterk abstract werk, sterk in zijn eenvoud, waarbij spanning wordt gecreëerd met minimale middelen. Het werk is enerzijds plat maar anderzijds ook ruimtelijk en multi-interpretabel. Hoe langer je kijkt hoe meer variaties je ziet. Komt het werk nu naar voren of gaat het de diepte in?

7. Renée – Hanny de Beer

Een heel verstild en mooi werk, vooral in de details, waar veel liefde voor het onderwerp uit spreekt. Er is een spannend evenwicht tussen de ruwe onbewerkte

achtergrond en de gedetailleerde kleding van het meisje. Vooral het technische vernuft van de doorzichtige mouwen wekte de bewondering van de juryleden.

8. Landgoed Clingendael in de ondergaande zon – Catharina Abels

Een heel sferisch bijna 17de-eeuws schilderij waarbij prachtig het herfstlicht gevangen is. Alle aspecten van dit licht zijn erg mooi weergegeven zoals in de reflectie in het water of op het rechtse gebouwtje.

De uitwerking van het middelste gebouw en de zwaantjes vond de jury iets minder plastisch geslaagd.

9. Feest bij de Laurens – Bas Verkade

Een consequent goed geschilderd werk dat ondanks het kleine formaat en de naïeve stijl toch monumentaal aanvoelt. Dat komt onder andere door de sterke verbeelding van het licht. Alles heeft een functie in het geheel, inclusief de speelse details.

10. Carin’s Walk – Hanneke Krook

Een indrukwekkend schilderij waardoor je zin krijgt in een bergwandeling. Het landschap in de achtergrond en erg mooi geschilderd met een duidelijke beheersing van het paletmes waarbij de kunstenaar zich niet verloren heeft in de details. Ook de houding en positionering van het model is origineel en goed gekozen. De huidskleur en blik van het model vonden de juryleden iets minder geslaagd.

Testimonials

"Een verrassing, Schilderij van het jaar 2017! Ben d'r erg blij mee!
Een portret van mijn vader op de achterkant van een doek waar ik mijn moeder al eens op had geschilderd. Fijn idee: samen, trots op hun zoon."

Hendrik Elings - winnaar Schilderij van het jaar 2017

"Als beginnend kunstenaar, en zeker als autodidact, ben ik enorm dankbaar voor deze prijs. Het bood mij een platform en de erkenning, die me verder heeft geholpen als kunstenaar en als professional."

Rosa Boomsma - winnaar Schilderij van het jaar 2015

Sponsors