Edwin IJpeij

La Fille aux Yeux Mystérieux

La Fille aux Yeux Mystérieux

Olieverf en tempera op gemaroufleerd paneel. 31 x 33 cm


Deze tronie, een portret van een naamloos model, is gemaakt parallel aan het Meisje in the Spotlight project van Museum Het Mauritshuis te Den Haag. Het is het resultaat van een artistieke ontdekkingsreis naar de geheimen van de oude meesters en Vermeer in het bijzonder. Geheimen in compositie, tonaliteit en kleurgebruik, die naast de artistieke vaardigheden ook een appèl doen op de technische vaardigheden van de kunstenaar. In de 17de eeuw was het maken van een tronie een proeve van deze vaardigheden. Edwin heeft jarenlang de traktaten vanaf de Renaissance bestudeerd en deze vanuit chemisch perspectief geïnterpreteerd. Daarnaast heeft hij veel schilderijen in beroemde musea bestudeerd. Hij heeft zijn bevindingen toegepast in zijn eigen werk en deze gespiegeld aan de door het team van het Mauritshuis ontrafelde technieken van Vermeer. Daarom is Edwin’s Fille aux Yeux Mystérieux in spiegelbeeld geschilderd t.o.v. het Meisje met de Parel van Vermeer. De resultaten waren heel verrassend aangezien de opbouw van het schilderij, de gebruikte pigmenten en bindmiddel verbluffend sterk met elkaar overeenkomen. Edwin heeft ervoor gekozen om zijn model met de toeschouwer te laten flirten, haar rechteroog is open en haar linkeroog wat dichtgeknepen. Ze kijkt half achterom over haar schouder met licht bevochtigde lippen om. Wat wilt ze zeggen en hoe inspireerde ze de kunstenaar?

Website:

www.edwinijpeij.nl

Aantal stemmen: 27

Testimonials

"Een verrassing, Schilderij van het jaar 2017! Ben d'r erg blij mee!
Een portret van mijn vader op de achterkant van een doek waar ik mijn moeder al eens op had geschilderd. Fijn idee: samen, trots op hun zoon."

Hendrik Elings - winnaar Schilderij van het jaar 2017

"Als beginnend kunstenaar, en zeker als autodidact, ben ik enorm dankbaar voor deze prijs. Het bood mij een platform en de erkenning, die me verder heeft geholpen als kunstenaar en als professional."

Rosa Boomsma - winnaar Schilderij van het jaar 2015

Sponsors